Suss-uss - Ingen stjärnbloggare

Lite hit och dit om vad som faller mig på näsan för tillfället

LaFayette vs Domusgallerian

Publicerad 2006-12-20 18:01:57 i Resor,

Inget fel i min barndoms glesbygdsby i Tärnafjällen. Det fanns dock hela tiden en viss längtan till större metropoler än Storuman. Denna slummrande oas i mitten av mitten som var det tvunga valet om jag hade, på den tiden det begav sig, valt en vanlig gymnasieutbildning. I valet av min längtan bort så var logistiskt sett  stora staden Umeå det bästa valet. Enkelt att ändå ta sig hem om man ville lämna stadens sus och brus för att sitta och mojna lite med vinden på min favorit fjälltopp. 

Umeå kom att suga fast mig. Jag gjorde faktiskt ett allvarligt försök att flytta. Första hamnade jag i en liten bondby utanför en stad i storlek med Lycksele. Dock var denna staden kanske lite mer metropolisk med sitt läge mitt i moseldalen och närhet till tuffa Frankfurt. Tristessen och bristen på tyska kom dock att flytta mig till en kall bungalow  på en kolsvart irländsk landsbygd. Det var där mina ischiasproblem började. En månad senare var jag tillbaka i lilla Hemavan igen. Ett Hemavan som under vintervåren är tämligen metropoliskt, fyllt med turister och norrmän.

Så hamnade jag i Umeå igen, Tobbe fick jobb här och jag trovdes ju i stan. Nu efter tio år har Umeå kapslat in mig i sitt sköte och kastat bort nyckel till kyskhetsbältet.

I veckan, mitt i den pågående julhandeln kom jag in på vår största galleria, Domusgallerian, eller Viktoriagallerian som handlarna och cityklubben så gärna försöker döpa om den till. Men kommer det någonsin att bli något annat än Domus? Ett tämligen tragiskt arv för ett hus som har en tämligen tragisk arkitektur, kubistisk, ja det kanske kan vara intressant.



Inne i Domus gallerian slog parfymdoften mot mig från det näradörren liggande Kicks. Doften letade sig fram i mitt minne och väckte det inte allt för hårt sovande Parisminnet. Hur liten stod sig inte lilla kyffet Kicks mot världens största parfymeria på bottenplanet av LaFayettes ena byggnad. Den kubformade huskroppen var utanför tänt med lampor. Jag tittade upp en stund och betraktade ljusgardinerna som lite tafligt hängde ned över husväggarna. Ett litet snett leende från min mun senare tändes en liten låga av ömhet i mig. Visst det är så mycket i världen som är större bättre och mer metropoliskt, men Umeå är ändå Umeå mitt Umeå.

38080-154
Julprydd Domusgalleria?

SonyEricsson K610i

Publicerad 2006-12-16 15:23:02 i Babblat av Sussie,

Fick min nya telefon i veckan. SonyEricssons hittils minsta 3G telefon vilket känns då telefonen är liten smidig och framför allt lätt.

Den är varken en kameramobil eller en musikmobil men har ändå bägge  funktionerna. Spellistorna för MP3 är lättnavigerade.

Kameran är 2mp. Saknar tyvärr autofokus vlket framförallt märks när man ska fota porträtt. Det går att göra ett flertal inställningar både vad gällande ljuskänslighet. Ett minus är också att linsskydd saknas. Blixt går att köpa som tillbehör.

Här är några bilder jag har tagit. Bilden är bara sljuten rakt upp och ned utan att jag varit och micklat med kamerainställningarna.


38080-153
Utomhus blir bilden helt ok.

38080-149
Även inne i islandan blev bilden helt ok.

38080-150
Porträttbild på en mörk läktare, nja nu visar kameran sin begränsning

38080-152
Den här bilden är jag grymt imponerad av, tagen ut genom bilrutan i rullande tillstånd.

Summansummarum, en lättanvänd telefon, med en hyffsad kamera för dagsljusfotografering dock utan några som helst ambitioner att utesluta vanlig digitalkamera för "riktigt" fotografering.

Ä int riktigt nan ordning

Publicerad 2006-12-16 15:10:25 i Allmänt,

Vi passade på att ta en biltur i det fina vädret som har varit i dag. Kring nollgrader och sol. December känns otroligt avlägset när man ser landskapet runt om kring. Skulle man gå på det man ser vore bestämningen att vi snarare befann oss i månadskiftet oktober/november. Vi åkte ut till golfklubben. Inte en snöflinga så långt ögat nvar kapabel att se.

Världen måste vara en aning ur led, men dagens datum den 16:e December och det uppstod faktiskt köbildning vid röd 1. Dock var kön kort, endast två bollar, men dock, det var en kö. Ryktet nådde oss att det var ett tiotal spelare ute på banan. Den 16:e december i nordliga Umeå. Om inte annars så måste det vara något slags rekord.

Gröna jular är inte vanliga på dessa breddgrader men jag kan i alla fall minnas att det har skett en gång under nittiotalet. Men ändå hä känns som int riktigt rätt.

Jag som aldrig brukar längta efter vinter känner faktiskt ett lite sting av längtan när jag ser bilder på snötyngda träd och rena vinterklara landskap. Men i sinnomtid lär nog även det kunna uplevas här igen.


38080-148
Umeå GK 16:e December -06 

Om jag var där uppe

Publicerad 2006-12-11 15:04:03 i Allmänt,

Jag såg i Aftonbladet att nationalhjälten, "han som äntligen fick komma upp i rymden Christer " skall sätta väldsrekord i MTA Fresbee, dvs han skall hålla en fresbee i luften så länge som det går och sedan fånga den i samma hand igen. Så alla ni som tjuvtränar på kammaren, känn er blåsta, med den dopingförutsättning som Christer har lär ingen kunna slå det rekordet förrän vi har semesteranläggningar på Mars. Dock så måste jag säga att det är lite smått coolt så där att han kommer att genomföra den första idrottstävlingen i rymden.

Om jag någongång, vilket jag aldrig kommer, men ändå vi kan leka lite med tanken här skulle komma upp i rymden efter att jag trotslat min flygrädsla så skulle jag försöka slå rekord i longdrive har en känsla av att min favorit järnsexan skulle klara sig rätt bra, speciellt om jag lägger bollen i bana runt jorden, ska vi se det skulle bli..... bra mycket längre än 400 meter i alla fall...

Jag skulle också kunna tänka mig att slå hästhoppningshöjdrekordet på ca 250 cm men att ta med sig en  häst upp dit, nja. Det får bli den där vintersemestern på Mars i sådana fall.

Paris!

Publicerad 2006-12-10 18:54:11 i Resor,

                                           38080-147




Jag är kär, vilken unbar stad!

Om

Min profilbild

Sussi

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela